По-малко от 24 часа след като беше приет единодушно в правната

...
По-малко от 24 часа след като беше приет единодушно в правната
Коментари Харесай

Парламентът прие механизма за разследване на главния прокурор с 210 гласа

По-малко от 24 часа откакто беше приет единомислещо в правната комисия на Народното събрание, механизмът за следствие на основния прокурор влезе в пленарна зала за дефинитивно гласоподаване и бе признат с 210 гласа “за ”.

ГЕРБ предложи болшинство от 13 гласа за назначение и освобождение на основния прокурор, само че най-малко 17 гласа за ръководителите на Върховен касационен съд и на Върховен административен съд и за преустановяване на мандата на избирателен член на Висш съдебен съвет. Т.е. за съдийските ръководители да остане настоящето болшинство, без “двойното болшинство ", предлагано от Министерството на правораздаването (при 13 гласа).

Със законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, импортиран от Министерски съвет, се цели регламентиране на ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници, съществуването на опция углавен арбитър от Върховния касационен съд с сан на върхове арбитър да управлява следствие против основния прокурор или негов заместител, когато има съображение за това, да се понижат нужните гласове във Висш съдебен съвет за събаряне от власт на основния прокурор от 17 на 13 гласа, както и да се вкара правосъден надзор при отвод за формиране на досъдебно произвеждане. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР